top of page

PDS - Regeert jouw darmen jouw leven? 

Prikkelbare darm syndroom (PDS) wordt ook soms spastische darm, spastische dikke darm of spastisch colon genoemd. Het heet irritable bowel syndrome (IBS) in het Engels.  

Er wordt veel onderzoek gedaan naar PDS, maar we weten nog steeds niet helemaal wat de oorzaak is. PDS kan bij verschillende mensen verschillende symptomen geven. Sommige mensen hebben meer last van diarree, sommigen van constipatie, sommigen van beide en wisselende stoelgang. Vaak gaat dit gepaard met pijn, een opgeblazen gevoel en gasvorming en soms ook met andere symptomen. 


Mensen met PDS voelen vaak een gebrek aan controle en beperken vaak wat ze in hun dagelijks leven doen vanwege het onvoorspelbare gedrag van hun darmen. PDS kan een grote impact hebben op jouw leven. 

Als je last van jouw darmen en stoelgang hebt, moeten jouw huisarts en een diëtist als eerste in de rij staan om je te helpen onderzoeken wat er aan de hand is en je te helpen jouw klachten te verbeteren. 


vrouw met darmklachten
vrouw met darmklachten

Wat eerst moet gebeuren is een screening (vragen) om te zien of er zogenaamde ‘rode vlaggen’ zijn die verder testen rechtvaardigen. 

De huisarts kan ook testen doen om te kijken of er een vermoeden is van coeliakie en je fecale calprotectinespiegel controleren (dit kan mogelijk wijzen op inflammatoire darmziekten, IBD). Als een van deze positief is, krijg je hoogstwaarschijnlijk een verwijzing naar een MDL-arts (maag-darm-leverarts). 


Als er geen 'rode vlaggen’ zijn, en misschien heb je een PDS-diagnose gekregen, kunnen we samen jouw specifieke situatie onderzoeken en een persoonlijk plan maken. 

Vanuit voedingsoogpunt beginnen we met de basis, zoals wat je eet, drinkt en fysieke activiteit, om te zien of er iets op dit gebied is dat we eerst moeten aanpakken. Als dit jouw situatie niet verbetert of oplost, zullen we specifieker kijken naar gebieden zoals voedselintoleranties en FODMAP’s, darm-hersen-as, en jouw leefstijl.

Dit is vaak een soort probleemoplossing waarbij we systematisch dingen moeten uitproberen en kijken of dit een positieve invloed heeft op jouw symptomen. Ik help je begeleiden in dit proces. 


PDS is momenteel een behoorlijk 'hot topic' en er staat veel valse informatie op internet, evenals mensen die je tests of behandelingen willen verkopen die niet bewezen zijn en misschien niet eens veilig voor je zijn, dus let op als je ga op internet zoeken. Begin liever bij je huisarts of diëtist met specialisme in PDS.  

11 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page