
Eetbuien

Binge eating of eetbuien
Binge Eating of Eetbuien: Wat is het en hoe kan een diëtist helpen?
Binge Eating Disorder (BED), ofwel de eetbuistoornis, is een veelvoorkomende maar vaak onbegrepen eetstoornis. Het gaat niet alleen om "te veel eten" of af en toe zwichten voor een zak chips. Mensen met BED ervaren terugkerende eetbuien waarbij ze in korte tijd grote hoeveelheden voedsel eten, vaak zonder honger en met een gevoel van controleverlies. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van schaamte, schuld en verdriet.
Als je worstelt met eetbuien, weet dan dat je niet alleen bent. BED is de meest voorkomende eetstoornis, zelfs vaker dan anorexia en boulimia. Gelukkig is er goede behandeling mogelijk, en een diëtist met ervaring in Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en voedingsbegeleiding kan hierbij een grote rol spelen samen met een psycholoog.
Herken je situaties als deze?
-
Heb je regelmatig eetbuien waarbij je in korte tijd (bijvoorbeeld binnen twee uur) grote hoeveelheden voedsel eet?
-
Voel je tijdens een eetbui dat je de controle verliest en bijna niet kunt stoppen met eten?
-
Ervaar je na een eetbui gevoelens van schaamte, walging of somberheid?
-
Heb je minstens één keer per week last van eetbuien?
Eetbuien is dus geen kwestie van gebrek aan wilskracht of "gewoon te veel eten". Het is een erkende aandoening waarbij biologische, psychologische en sociale factoren een rol spelen. Weet dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is. De oorzaken van eetbuien kunnen complex zijn en verschillen per persoon.
Bij BED draait het niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe en waarom je eet. Een gespecialiseerde diëtist helpt je met het opbouwen van een regelmatig eetpatroon met focus op gebalanceerde voeding en samen beginnen we jouw relatie met voeding te herstellen.
Wil je meer weten over hoe een diëtist je kan helpen?
Als je 16 jaar of ouder bent, ben je welkom in mijn praktijk. Als je jonger bent, raad ik je aan om een kinderdiëtist te zoeken die gespecialiseerd is in eetstoornissen. Laat me weten of ik je daarbij kan helpen.
Neem gerust contact op en zet de eerste stap naar een gezonde relatie met voeding en jezelf. Ik werk ook graag samen met jouw psycholoog.