Hoe vaak zeg je “ik ga het proberen”? Zeker elke dag. Hoe vaak zeg je “ik ga het doen”? Heb je ooit nagedacht over het verschil in betekenis tussen de twee zinnen? En nog belangrijker, heb je ooit nagedacht over het verschil in je aanpak, je inspanning of je gedachten en gevoelens wanneer je zegt dat je iets gaat proberen versus wanneer je zegt dat je iets gaat doen?
Als ik zelf zeg dat ik iets ga proberen, merk ik dat ik minder toegewijd ben aan de taak. Het is bijna alsof ik een ontsnappingsroute heb gemaakt voordat ik überhaupt begin door te zeggen dat ik het ga proberen in plaats van het te doen. Want als het me niet lukt met de taak, interpreteer ik dat als een mislukking als ik had gezegd dat ik het zou doen. Maar als ik had gezegd dat ik het zou proberen, dan kan ik zeggen "oh nou ja, ik heb het geprobeerd" en voelt het minder erg.
Het feit is echter dat we de neiging hebben om meer moeite te steken in dingen waarvan we zeggen dat we ze gaan doen. Laten we dus het woord 'proberen' veel minder gebruiken en de manier waarop we dingen doen en hoe we de dingen die we doen evalueren, veranderen.
We gaan dingen niet proberen. Want, wat is proberen? We pakken de pen op of we pakken de pen niet op. We lopen of we lopen niet.
Als we 150 gram groente eten hebben we niet geprobeerd om 250 gram groente te eten, we hebben 150 gram groente gegeten en we hebben 250 gram groente niet gegeten.
We doen iets of we doen het niet.
Als we iets gaan doen kan het makkelijk gaan of moeilijk gaan. Ga je lopen kan het de ene keer heel leuk en makkelijk voelen en de andere keer heel zwaar voelen. Je hebt toch gelopen. We kunnen opmerken en bevestigen hoe het voelt maar we oordelen het niet. We accepteren dat het op dit manier deze keer voelt.
Als we iets doen kijken we graag naar hoe het gaat. Maar we gebruiken niet worden zoals het is ‘gelukt’ of ‘mislukt’. Want we oordelen niet. We gaan gewoon opmerken hoe het ging.
De uitkomst; Het kan gaan als we willen of het kan anders gaan.
Als het anders gaan hebben we weer een keuzemoment. Gaan we het opnieuw doen of niet doen?
Als we kiest om het opnieuw te doen kunnen we ook kiezen of we aanpassingen in het manier willen doen of we op hetzelfde manier willen doen.
Als we iets meerdere keer gaan doen benoemen we dat oefenen.
Ga je naar de sportschool kan je misschien het eerste keer de 0,5 kg gewichten gebruiken. Als je oefent word je sterker en na 2 maanden gebruik je misschien 2 kg gewichten.
Op hetzelfde manier gaan we ons brein trainen om ons gedrag en manier te denken te veranderen en ontwikkelen we ons mentale fitheid.
Dan zijn we in staat om acties te ondernemen die ons dichter bij wat belangrijk is in ons leven brengen en we doen meer van dingen die we vaker zouden willen doen. Misschien is dit je fysiek fit voelen, stoppen met het uitstellen van dingen, of in staat zijn om te genieten van eten zonder schuldgevoelens of iets anders. Wanneer we ons brein trainen en in staat zijn om meer van deze dingen te doen, noemen we dit mentaal fit zijn.
Wil jij dit doen (want we proberen het niet)? Dan is de Je Moet Niks cursus voor jou! Hier train je je brein in dit en nog veel meer dingen en ga je meer doen van wat echt belangrijk voor je is. Nieuwsgierig? Neem contact met me op!