top of page

Voedingsmiddelen rijk aan magnesium 

Magnesium is een onmisbaar mineraal dat als cofactor fungeert in meer dan 300 enzymatische processen in het lichaam, waaronder de eiwitsynthese, energieproductie, en spier- en zenuwfunctie. Het speelt een cruciale rol bij het reguleren van de hartslag en de bloeddruk door vaatverwijding en calciumkanalen te beïnvloeden, en draagt bij aan een gezonde botopbouw door samen te werken met vitamine D en calcium. Bovendien helpt magnesium de bloedsuikerspiegel stabiel te houden door de insulinegevoeligheid te verbeteren, ondersteunt het immuunsysteem en bevordert de ontspanning van de spieren, wat bijdraagt aan betere slaapkwaliteit en stressvermindering.  


Om genoeg magnesium binnenkrijgen, is het belangrijk om dagelijks een gevarieerd voedingspatroon te volgen met noten, zaden, groene bladgroenten en volle granen om aan de aanbevolen adequate inname (AI) van 300 mg per dag voor vrouwen vanaf 18 jaar en 350 mg per dag voor mannen vanaf 18 jaar te komen.  


woman cutting fruits

Hoewel een te hoge magnesiuminname uit gewone voeding niet voorkomt, kun je bij gebruik van supplementen of magnesiumzouten wél in de problemen komen. Extra inname van meer dan 250 mg magnesium per dag boven op je voeding kan leiden tot darmklachten zoals diarree. Symptomen van overmatige suppletie kunnen verder bestaan uit misselijkheid, buikkrampen en in ernstige gevallen hartritmestoornissen 

 

Voedsel 

Hoeveelheid 

Magnesium (mg) 

Noten & zaden 

 

 

Amandelen (geroosterd) 

1 ounce (≈28 g) 

80  

Cashewnoten (geroosterd) 

1 ounce (≈28 g) 

72  

Lijnzaad (heel) 

1 eetlepel 

40  

Pinda’s (droog geroosterd) 

1 ounce (≈28 g) 

49  

Pompoenpitten (gepeld, geroosterd) 

1 ounce (≈28 g) 

150  

Chiazaad 

1 ounce (≈28 g) 

111  

Peulvruchten 

 

 

Zwarte bonen (gekookt) 

½ cup (≈85 g) 

60  

Edamame (gekookt) 

½ cup (≈85 g) 

50  

Lima bonen (gekookt) 

½ cup (≈85 g) 

40  

Volkoren granen 

 

 

Quinoa (gekookt) 

½ cup (≈85 g) 

60  

Ongezoete volkoren ontbijtgranen 

1 cup (≈31 g) 

56  

Magere zuivel 

 

 

Magere melk 

1 cup (≈240 ml) 

24–27  

Magere yoghurt (naturel) 

8 oz (≈227 g) 

42  

Groene bladgroenten 

 

 

Spinazie (gekookt) 

½ cup (≈90 g) 

78  

Snijbiet (gekookt) 

½ cup (≈90 g) 

75  

Bladkool (collard greens) 

½ cup (≈90 g) 

25  

Fruit 

 

 

Avocado 

1 stuk 

58  

Banaan 

1 middelgrote 

32  

Papaja 

1 kleine 

33  

Bramen 

1 cup (≈144 g) 

29  

Groente 

 

 

Doperwten 

½ cup (≈80 g) 

31  

Zoete maïs 

½ cup (≈82 g) 

27  

Aardappel (met schil) 

1 middelgrote 

48  

Chocolade 

 

 

Pure chocolade (70–85% cacao) 

1 ounce (≈28 g) 

64  

 

 

 

 

 

 

Bron tabel: Anna Taylor, RD, LD. 25 Magnesium-Rich Foods You Should Be Eating, Cleveland Clinic (17 maart 2023) 

 
 
bottom of page