top of page

Wat moet ik eten om fitter te worden?


Er zijn een paar basisdingen die je moet begrijpen als je jouw eetpatroon wilt veranderen voor een gezondere levensstijl.


Calorieën versus kwaliteit van voedsel

Een zin die ik vaak hoor is: "Ik eet gezond, maar ik val niet af." Het is geweldig dat je gezonde voedselkeuzes maakt, maar het is nog steeds mogelijk om meer calorieën te eten dan je nodig hebt.

Laten we dit even uitzoeken.

Calorieën in voedsel zijn energie. Calorieën komen uit koolhydraten, eiwitten en vet. Je lichaam verbrandt elke dag een aantal calorieën. Hoe actiever je bent, hoe meer calorieën je verbruikt. Op een zeer vereenvoudigde manier kunnen we zeggen dat als je meer calorieën verbruikt dan je eet, je gewicht verliest. Als je meer calorieën eet dan je verbruikt, kom je aan. Nu zijn dingen een beetje ingewikkelder dan dat, omdat zaken als medicijnen, genetica en meer dit ook kunnen beïnvloeden.

Een calorie kan van bepaalde kwaliteit zijn. Wat bedoel ik met kwaliteit? Voedsel kan bijvoorbeeld gewoon een calorie zijn, of de calorie kan andere voedingsstoffen bevatten die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Bijvoorbeeld, vitamines en mineralen. Er kunnen ook verschillende soorten voedingsstoffen zijn die van meer of minder waarde zijn voor je lichaam. Hier zijn twee voorbeelden.

Als je naar een voedingslabel kijkt, zie je hoeveel gram koolhydraten het voedsel bevat. Onder koolhydraten kun je de hoeveelheid suiker en vezels zien. Suiker en vezels zijn beide koolhydraten. Suiker is van mindere kwaliteit, terwijl vezels van hogere kwaliteit zijn vanwege de voordelen voor onze gezondheid. Als je naar vet kijkt, kun je het vet verdelen in verzadigd vet en onverzadigd vet. Het onverzadigde vet is het kwaliteitsvet dat gezondheidsvoordelen heeft, terwijl het verzadigde vet veel minder kwaliteit heeft.


Wat niet te eten versus wat te eten

Als ik iemand vraag naar hun dieet, beginnen ze vaak te vertellen over alle dingen die ze niet eten. Dit is typisch gedrag wanneer we ons dieet beginnen te veranderen om af te vallen of gezonder te worden. We beginnen dingen weg te laten. Logischerwijs is dit de verkeerde focus. Wat je lichaam niet binnenkomt, is van minder belang, terwijl wat wel binnenkomt directe invloed heeft op je gezondheid en hoe je lichaam functioneert. Laten we de focus verleggen naar wat we eten in plaats van wat we niet eten.


Maaltijdplannen versus bewuste keuzes maken op basis van kennis

Ik krijg ook heel vaak het verzoek "vertel me gewoon wat ik moet eten". Nu, stel dat ik je een maaltijdplan geef en je begint het te volgen en behoorlijk goede resultaten hebt, dan zal ik je ook vertellen dat deze strategie op de lange termijn zal mislukken. Er zijn verschillende problemen met deze aanpak. Ten eerste heb je niets geleerd. Je zult al snel genoeg hebben van het maaltijdplan en je bent nog steeds afhankelijk van mij om vooruitgang te boeken. Uiteindelijk zul je stoppen en teruggaan naar je oude gewoonten; het gewicht zal terugkomen en je zult weer terug zijn waar je gezondheid betreft. Daarom geef ik je geen maaltijdplannen. Ik zal je trainen om bewuste keuzes te maken op basis van de kennis over voeding die je opbouwt wanneer je met mij werkt.


Tijdelijk versus voor de rest van je leven

Bewustwording dat ons gedrag een enorme invloed heeft op onze gewoonten en onze gezondheid is een goede start. We zijn geneigd om keuzes te maken die we denken dat ze directe oplossingen zijn, maar die uiteindelijk kortetermijnacties zijn die tijdelijke verlichting bieden maar niets echt veranderen. In plaats daarvan blijven we vastzitten in negatieve gedragspatronen en bereiken we nooit onze doelen. Acties en veranderingen die we maken moeten haalbaar zijn voor de rest van ons leven om werkelijk op lange termijn impact te hebben op je gezondheid, hoe je je voelt en je fitheidsniveau. Dit is mijn manier van werken. Als dit je aanspreekt, stuur me dan een bericht of bel me en kijk of we kunnen samenwerken.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page